incalzire prin pardoseala parchet

În căutarea celei mai eficiente soluții de a crea confort în locuință, încălzirea prin pardoseală pare tot mai tentantă. Această variantă este considerată inovatoare și în domeniul designului interior. Sistemul de țevi tubulare sau cel de radiatoare incluse în pardoseală aduce cu sine și numeroase beneficii, dar și provocări. Analizează în acest scurt ghid care sunt avantajele și dezavantajele acestui încălzirii prin pardoseală, fie ca vorbim de varianta cu agent termic, fie că discutăm despre cel alimentat cu energie electrică.

Avantajele încălzirii prin pardoseală

Confort termic sporit
Față de sistemele tradiționale de încălzire, compuse din radiatoare și circuite tubulare montate pe perete (sau îngropate), încălzirea prin pardoseală este mai eficientă. Primele sisteme distribuie căldura în jurul lor, iar cele prin pardoseală disperseaza căldura de jos în sus. În ambele cazuri aerul cald se ridică către tavan, și totuși cel prin pardoseală este mai eficient. De ce? Simplu! Corpul uman simte confortul de la picioare, astfel o podea caldă ajută la reglarea temperaturii corporale, senzația de frig dispare când podeaua este caldă.
Sistemul prin podea distribuie căldura uniform, nu doar în apropiere a sursei, cum se întâmplă în cazul caloriferelor.

Cheltuieli mai mici pentru încălzire
Unul al avantaj de care poți beneficia alegând un sistem de încălzire prin pardoseală este legat de costuri. Această variantă permite obținerea unui confort sporit prin distribuirea călduri uniform și pe o suprafață mare, iar asta duce la consum mai mic de resurse și facturi mai mici. Poate nu știai că pardoseala reține căldura mai mult timp, ceea ce reduce frecvența de funcționare a sistemului de încălzire.
Eficiența este crescută – și confirmată – deci vei putea seta temperatura ambientală la un nivel mai scăzut, fără a afecta confortul din locuință, ceea ce contribuie la realizarea de economii de gaz sau electricitate.

Mai mult spațiu util în locuință
Lipsa radiatoarelor afectează spațiul din interiorul încăperilor, iar dacă vorbim de locuințe mici, unde fiecare centimetru contează, acest aspect este cu adevărat important. Cu încălzirea prin pardoseală, poți valorifica altfel spațiul ocupat de calorifere. Poți monta în acele locuri comode, fotolii sau alte corpuri de mobilier care îmbunătățesc confortul și estetica încăperii.

Dezavantajele încălzirii prin pardoseală

Cu siguranță, încălzirea prin pardoseală este eficientă, însă nu este perfectă, prezintă și aspecte mai puțin favorabile. Pentru a lua cea mai buna decizie este important să cunoști și minusurile.

Costul inițial de montare ridicat
Principalul dezavantaj al încălzirii prin pardoseală, pentru mulți, este legat de costul inițial de implementare și montaj, care este mai mare față de prețul plătit un sistem cu radiatoare. Și totuși dacă pui în balanță, economiile pe care le faci pe termen lung atunci îți poți da seama că investiția inițială merită.

Costuri mai mari și deranj în caz de defecțiuni
Un alt impediment ar putea fi asociat cu deranjul pe care îl poţi avea în caz de avarie. Chiar dacă sunt foarte rare situațiile în care încălzirea prin pardoseală pune probleme, eventuale lucrări de verificare și reparație necesită îndepărtarea podelei. Asta pentru că instalația este inclusă în șapă. Lucrurile sunt ceva mai prietenoase, dacă alegi pardoseală din lemn natural sau parchet laminat în detrimentul celei realizate din plăci ceramice. În astfel de situații costurile de reparații sunt însoțite de plăți suplimentare pentru reamenajarea podelei.

Încălzirea prin pardoseală este o soluție confirmată – modernă, eficientă, economică – cu avantaje mari în ceea ce privește confortul și estetica locuinței. Chiar dacă inițial pare o investiție mare, beneficiile justifică costurile inițiale.

Leave a Reply